W Polsce pod koniec lat 90-tych do szkół dotarła rewolucja
informatyczna – komputery i dostęp do sieci Internet. Techniki
teleinformacyjne, początkowo odbierane jako dziwaczne „nowinki” obsługiwane
przez nieliczne grono wtajemniczonych „szamanów” (czy może raczej oszołomów)
całkowicie zrewolucjonizowały dostęp do wiedzy i zmieniły oblicze
nowoczesnej szkoły. Ostatnie lata to kolejny krok w kierunku cyfryzacji:
pracownie przedmiotowe wyposażone w stanowiska komputerowe, tablice
interaktywne, multimedialne projektory, a przede wszystkim współpracujące
z interaktywnym zestawami serwisy i oprogramowania edukacyjne.
Rozwój wolnych zasobów edukacyjnych w sieci
to zjawisko powszechne w krajach Europy i szczodrze dotowane przez
organizacje oświatowe. W polskich realiach wolna edukacja w sieci długo
jeszcze pozostanie w niszy. Obecnie zarówno tworzenie jak i wykorzystanie
ogólnie dostępnych zasobów i narzędzi edukacyjnych w sieci to wciąż
jeszcze egzotyka i ekstrawagancja, którą zajmują się pasjonaci rzadko
wynagradzani za swoją wiedzę, pracę i kreatywność. Jednak pomimo niełatwej
sytuacji, w Polsce powstaje wiele wzorcowych i uznawanych
w świecie zasobów e-edukacji.
Zapraszam do zapoznania się z projektem, który
realizuję od ponad 10 lat. Projekt ten spotkał się już wielokrotnie z uznaniem
środowisk związanych z e-edukacją i znalazł się w pierwszej pięćdziesiątce
światowych zasobów e-learningowych w ramach międzynarodowego konkursu Elearning
Awards oraz w wyniku analizy sieciowych zasobów elearningowych przeprowadzonych
przez zespół projektu eVET2EDU zajął drugie miejsce w europie i pierwsze w
Polsce. Mam nadzieję ze moje propozycje spotkają się z państwa zainteresowaniem
i będą inspirujące dla osób zainteresowanych tworzeniem wolnych zasobów
edukacyjnych w sieci Internet.
Cel projektu
Celem projektu jest stworzenie ogólnodostępnego,
sieciowego kompendium wiedzy z zakresu
technologii żywności oraz specjalizacji produkcja piekarsko – ciastkarska.
Almanach cukierniczo piekarski w wersji internetowej oraz jego drukowany
odpowiednik zostały stworzone z myślą o uczniach zawodów cukiernik i piekarz
oraz ich nauczycielach. Almanach ma ułatwić zdobywanie wiedzy teoretycznej z
zakresu nauczanego zawodu. Almanach jest ponadto platforma komunikacji pomiędzy
środowiskami uczniów i nauczycieli szkół o podobnym profilu nauczania.
Opis działań i rezultaty
Almanach jest to określenie dzieła pisanego
jednocześnie przez wielu autorów i scalającego w jedną całość zagadnienia z
wielu zakresów. Zgodnie z tą ideą zbiór opracowań technologicznych powstaje w
efekcie współpracy zespołów osób (uczniów i nauczycieli) działających w różnych
placówkach szkolnictwa zawodowego. Materiały te wzajemnie się uzupełniają,
wchodząc we wspólny zakres tematyczny jakim jest technologia żywności i
produkcja piekarsko - ciastkarska. Rozwiązanie takie daje możliwość samorozwoju
zawodowego uczniów i satysfakcję ze zdobywanej tą drogą wiedzy i wkładu
własnego w rozwój Almanachu. Opracowania te redagowane są pod kierunkiem
koordynatora, który pełni również funkcję administratora serwisu internetowego.
Prace nad tworzeniem Almanachu rozpoczęły się w roku 2004 i mają charakter
ciągły, Almanach jest stale uzupełniany o nowe działy i zagadnienia tematyczne
oraz wzbogacany o nowoczesne formy przekazu informacji takie jak prezentacje,
klipy wideo, tematyczne forum dyskusyjne a jego wersja drukowana wzbogacana
jest o nowe treści. Serwis dostępny jest pod adresem www.mamz.pl/almanach. Praktycznym
uzupełnieniem teoretycznych treści i działań e-learningowych jest działalność szkoleniowa, która odbywa się w
formach pozaszkolnych warsztatów technologicznych nieformalnej inicjatywy
edukacyjnej Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego.
Produkt/y projektu (rezultaty)
Serwis internetowy „Almanach
cukierniczo piekarski”
Jest to obszerny serwis internetowy poświęcony
technologii żywności, oraz technologii specjalizacyjnej: produkcja piekarsko -
ciastkarska. Adresatami tego serwisu są obecni, dawni i przyszli uczniowie
zawodów piekarz i cukiernik, oraz uczniowie technikum i studenci kierunku
technologia żywności o specjalizacji technologia żywności, produkcja piekarsko
– ciastkarska. Materiały tu prezentowane mogą być również przydatne
nauczycielom przedmiotów zawodowych z zakresu produkcji piekarsko –
ciastkarskiej, technologii żywności i żywienia człowieka. Materiały zawarte w
głównym dziale serwisu obejmują podstawowe zagadnienia z zakresu technologii
żywności, towaroznawstwa, mikrobiologii, wyposażenia technicznego, oraz
produkcji piekarskiej i technologii ciastkarskiej.
Podręcznik „Almanach cukierniczo
piekarski”
Jest to podręcznik w formie sześciu ebooków
(dostępnych również w w wersji drukowanej) do nauki przedmiotów zawodowych z
zakresu technologii żywności i produkcji piekarsko – ciastkarskiej. Opracowanie
zawiera podstawowe wiadomości z zakresu technologii piekarsko- ciastkarskiej,
oraz towaroznawstwa żywności i wyposażenia technicznego. Przedstawiono tu
charakterystykę odżywczych i nieodżywczych składników żywności, oraz
naturalnych i chemicznych dodatków do żywności. Ponadto zawarto podstawowe
elementy wiedzy z dziedziny mikrobiologii żywności i systemów kontroli jakości.
Podręcznik jest nowatorskim narzędziem zintegrowanym z serwisem internetowym,
dzięki czemu umożliwia stosowanie technik informacyjnych na zajęciach z zakresu
przedmiotów zawodowych. Podręcznik jest opracowaniem powstałym dzięki
współpracy zespołów, w skład, których weszli absolwenci i uczniowie kilku szkół
na Śląsku.
Materiały
dydaktyczne do nauki zawodu Biblioteka e-zasobów adresowanych do uczniów w zawodach cukiernika i piekarza oraz nauczycieli zawodu w tych branżach. W zestawie znajdują się ebooki dla nauczyciela i ucznia, prezentacje, filmy instruktarzowe, eczytelnia wydań czasopism branżowych, gry dydaktyczne, przykładowe archiwalne arkusze egzaminacyjne, informatory, testy sprawdzające, konspekty zajęć, rozkłady materiału nauczania, propozycje przedmiotowego systemu oceniania i wiele innych przydatnych pomocy dla ucznia i nauczyciela. Zbiór tych materiałów dydaktycznych stał się również podstawą rozwoju innych zintegrowanych z nim zasobów. Prace nad tworzeniem e-zasobów rozpoczęły się w roku 2004 i mają charakter ciągły, Almanach jest środowiskiem ewoluującym i stale uzupełnianym o nowe treści, działy i zagadnienia tematyczne.
Almanach Wiki Experyment
Jest to platforma internetowa umozliwiająca edytowanie treści zawartych w Almanachu. Na tej platformie możesz dodawać własne publikacje i uzupełniać istniejące artykuły. Działania takie są możliwe dzięki zastosowaniu oprogramowania Media Wiki. Strony Wiki Almanachu są wykorzystywane. przede wszystkim do pracy nad wspólnymi projektami, takimi jak gromadzenie informacji na wybrany temat lub projekty większych grup osób czy klas. Dzięki zastosowaniu narzędzi edytora Wiki każdy załogowany użytkownik może łatwo zakładać nowe hasła i wnosić indywidualny wkład w rozbudowę tematów. tematy wspólnie redagowane w Wiki Almanachu, po ich weryfikacji i ocenie przydatności oraz poprawności merytorycznej mogą zostać włączone do serwisu Almanach Cukierniczo Piekarski lub stać się częścią podręcznika.
AlmanachMoodleExperyment
Jest próbą połączenia serwisu internetowego z platformą
e-learningową umożliwiającą prowadzenie lekcji i kursów on-line, oraz tworzenie
pomocy dydaktycznych i testów. Platforma jest narzędziem służącym do
prowadzenie wirtualnych zajęć edukacyjnych z zastosowaniem oprogramowania
Moodle. Głównym zasobem platformy są kursy kwalifikacyjne dla zawodów cukiernik
i piekarz, w których skład wchodzą materiały edukacyjne w postaci opracowań
teoretycznych, prezentacji i filmów instruktarzowych oraz zestawy testów
sprawdzających poziom przyswojenia wiadomości z zakresu poszczególnych działów
programowych. Podstawowym zadaniem platformy jest umożliwienie samodzielnego
przygotowania do etapu teoretycznego egzaminów potwierdzających kwalifikacje
zawodowe na poziomie czeladniczym i mistrzowskim w zawodach cukiernik i piekarz
Innowacyjność projektu
Almanach jest obecnie jedynym tego rodzaju narzędziem E-edukacji
umożliwiającym włączenie technik multimedialnych i informatycznych w cykl
nauczania zawodu w szkołach zawodowych o profilach żywieniowych. Łatwy dostęp
do bazy zgromadzonych opracowań technologicznych Almanachu ułatwia przyswajanie
wiedzy przez uczniów. Dzięki konspektom i gotowym przykładom zastosowania tych
materiałów na zajęciach szkolnych nauczyciele mają możliwość wzbogacenia swego
warsztatu o nowe i atrakcyjne narzędzia dydaktyczne. Almanach jest z założenia
rodzajem podręcznika redagowanego przez zespoły uczniowskie – jest to jedyny
podręcznik „pisany przez uczniów dla uczniów” co objawia się w częściowym
odejściu od ściśle technicznej terminologii na rzecz syntetycznego i prostego
przekazu informacji. Serwis Almanach z biegiem czasu stał się również swego
rodzaju platformą komunikacji pomiędzy społecznościami uczniów i nauczycieli
szkół o podobnym profilu z różnych części polski, dając możliwość współpracy i
wymiany informacji.
Plany rozwoju projektu
Pomimo tego, że zasób ten jest stale uaktualniany
i wzbogacany o nowe treści i prezentacje, podjęto próbę
przystosowania go do wymogów podręcznika. Chociaż na obecnym etapie trudno
mówić, jakie standardy ma spełniać takie narzędzie, podjęto już próby
przygotowania specjalnej aplikacji dzięki której w znaczącym stopniu ułatwione
zostanie posługiwanie się zasobami Almanachu. Pierwszą część Almanachu w wersji multimedialnego epodręcznika można pobrać z portalu wydawnictwa Elamed: link do pobrania
Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego
W związku z rozwojem Almanachu zgromadziła się
wokół tego projektu społeczność uczniów, nauczycieli i mistrzów zawodu. Z
biegiem czasu pojawiła się konieczność powiązania treści teoretycznych z
praktyką. Odpowiedzą na tą potrzebę stała się Mała Akademia Mistrzostwa
Zawodowego. Akademia jest niezależną inicjatywą edukacyjną zrzeszającą mistrzów,
nauczycieli, przedsiębiorców oraz pasjonatów sztuki cukierniczej i piekarskiej,
którym przyświeca cel ułatwienia rozwoju zawodowego uczniom o szczególnych
aspiracjach zawodowych. Wspólnym dążeniem osób zaangażowanych w działania w
ramach MAMZ jest podnoszenie kwalifikacji zawodowych oraz pobudzanie aktywności
zawodowej młodych kadr rzemiosła branży piekarskiej i cukierniczej. Celem
działań podejmowanych w ramach tej inicjatywy jest wzbogacanie praktyki i
teorii zawodu o nowe formy i treści wykraczające poza tradycyjny program
nauczania obowiązujący w szkole zawodowej a również promocja i upowszechnienie
nowoczesnych technik w edukacji zawodowej. Więcej informacji o działalności
MAMZ dostępnych jast na stronie internetowej www.mamz.pl
0 komentarze:
Prześlij komentarz